stroje pro pekárny a cukrárny

SÜDBACK 2019

Ani letos jsme si nenechali ujít možnost navštívit pekařský veletrh SÜDBACK Logo Südback ve Stuttgartu. Očekávání nebyla příliš vysoká, neboť zásadní novinky v pekařském i cukrářském oboru byly odtajněny před rokem na veletrhu IBA v Mnichově. Sami naši dodavatelé říkají, že přijít s nějakou novinkou vyžaduje čas.

 

I přesto jsme dvě velké novinky objevili, a to na stánku našeho dodavatele, německé firmy Janssen, která se zabývá výrobou rotačních lisů na produkci perníků a sušenkových tvarů. Stroje Janssen jsou na českém trhu dobře známé a dlouhá léta se vyznačovaly neměnným designem. JANSSEN rotační lis, lis na sušenky, lisy na sušenková těsta, lis na perníkyNyní firma Janssen zapracovala nejen na designu strojů, ale zaměřila se také na to, jak co nejvíce zjednodušit manipulaci s jednotlivými součástmi stroje. Výsledkem je rotační lis v novém, elegantním designu s jednoduše odnímatelnou násypkou či dopravním pásem. Jednotlivé válce jsou vyrobeny z materiálů, které nejsou tak těžké, jak tomu bývalo. Manipulace s válci se tak stává snazší i pro drobnější ženy. Stroj se nyní testuje na německých pekárnách a pokud půjde vše tak dobře jako doposud, můžeme se na něj začátkem příštího roku těšit také u nás.

 

Druhou velkou zajímavost vystavovala na svém stánku švýcarská firma CETRAVAC vakuové chlazení chleba a pečiva, TEN ART STROJE, stroje pro pekárny a cukrárny, pekařské a cukrářské stroje, vybavení do pekárny, leader a průkopník v oboru vakuového chlazení chleba a pečiva.  Jde o malou hybridní horkovzdušnou pec s vestavěným vakuovým chlazením. Tato pec je určena do obchodů a její předností je velmi rychlé a intenzivní upečení pečiva (doba pečení je až o třetinu kratší než v běžných pecích) a následné okamžité zchlazení ve vakuu. Výsledek je opravdu mimořádný. Pečivo je ihned připravené k prodeji, vydrží déle čerstvé a přitom má křupavější kůrku než tradičně upečené pečivo a navíc má i větší objem. CETRAVAC vakuové chlazení chleba a pečiva, TEN ART STROJE, stroje pro pekárny a cukrárny, pekařské a cukrářské stroje, vybavení do pekárnydále vystavoval nejmodernější verzi jednovozíkové vakuové chladící komory, která opět umožnuje zkrátit dobu pečení a prodloužit trvanlivost a čerstvost chleba a pečiva. Vakuovou chladící komoru je možné prostřednictvím naší firmy vyzkoušet i na českých pekárnách.

 

text: Andrea Máchová a Ing. Petr Gjašik